Control i prevenció de la tuberculosi

tuberculosiLa tuberculosi (TBC) és una de les malalties infeccioses amb més morbiditat al món, sobretot als països pobres on la incidència és més elevada.

La tuberculosi pulmonar és contagiosa i es transmet per via aèria, d’una persona malalta a una de sana. La transmissió es fa a través de les gotetes que produïm quan parlem, cantem i, sobretot, quan esternudem o tossim.

Aquesta malaltia està produïda per un germen (el bacil de Koch) que afecta predominantment els pulmons, encara que pot afectar tot l’organisme. En absència de tractament, cada persona afectada amb tuberculosi contagia, per terme mitjà, entre deu i quinze persones a l’any.

Per prevenir i curar la tuberculosi és molt important detectar-la, seguir el tractament adequat i fer-ne un seguiment correcte fins aconseguir-ne la curació. Un diagnòstic i un tractament precoç afavoreixen aquests objectius.

Com es cura la tuberculosi?

Aquesta malaltia es cura al 100% dels casos, si es fa el tractament correctament. A les primeres setmanes, després d’haver pres la medicació amb regularitat i la dosi assenyalada, el malalt deixa de ser contagiós.

Com serà el tractament?

El tractament de la TBC és llarg i pot durar mesos. S’haurà de prendre més d’un medicament i respectar rigorosament les dosis assenyalades sense oblidar-ne cap.

És important seguir tot el tractament i no interrompre’l encara que el malalt es trobi millor, ja que es podria produir una recaiguda; el microbi es podria fer resistent al medicament i dificultar-ne la curació.

Més informació en aquest enllaç

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Pneumologia, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s