Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

De quan la dependencia et canvia...fins i tot per dintre

Quan la dependència et canvia, fins i tot per dintre.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és un terme general que s’utilitza per englobar les persones que pateixen bronquitis crònica i/o emfisema. En la MPOC el flux d’aire als pulmons està obstruït, sobretot a la sortida.

La MPOC generalment està causada pel tabaquisme. Afecta principalment persones majors de 40 anys. Els símptomes inclouen tos i falta d’alè. El tractament més important és deixar de fumar. Els inhaladors s’utilitzen per alleujar els símptomes, però ni curen ni reverteixen el mal produït pel tabac.

La MPOC pot presentar exacerbacions que acostumen a ser sobreinfeccions respiratòries. L’exacerbació de la MPOC és una de les causes més habituals d’admissió a l’hospital (al Regne Unit 1 de cada 8 ingressos són per MPOC).

Fumar és la causa de la gran majoria dels casos de MPOC. No hi ha cap tipus de dubte sobre això. Al voltant de 3 de cada 20 persones que fumen un paquet de cigarrets (20) al dia, i 1 de cada 4 fumadors que fumen 2 paquets al dia, desenvoluparan MPOC, si continuen fumant.

A- Imatge d’un pulmó normal.  B- En un pulmó amb MPOC els bronquiols es desfiguren degut als taps mucosos. Les pareds dels alveols es destrueixen formant canvitats menys funcionals

A- Imatge d’un pulmó normal.
B- En un pulmó amb MPOC els bronquíols es desfiguren a causa dels taps mucosos. Les parets dels alvèols es destrueixen i formen cavitats menys funcionals

La contaminació de l’aire i les condicions de treball poden causar alguns casos de MPOC o fer que la malaltia empitjori. L’efecte combinat de l’exposició ocupacional a contaminants de l’aire i fumar augmenta les possibilitats de desenvolupar MPOC.

Les persones afectades de fibrosi quística tenen un major risc de patir la MPOC a causa de la deficiència d’alfa-1 antitripsina. Això suposa menys d’1 de cada 100 casos de MPOC.

Les persones que mai han fumat, com a norma general, no patiran MPOC, tot i que si apareix, el tabaquisme passiu pot ser-ne la causa.

La MPOC acostuma a produir:

  • Tos: és generalment el primer símptoma. Acostuma a ser productiva amb flegma (esput). Tot i que en una primera fase és intermitent, gradualment es torna més persistent (crònica). El fumador pot pensar que és a causa del tabac i no s’equivoca, però també és el primer símptoma de la malaltia.
  • Dispnea (dificultat per respirar) i sorolls al pit: a l’inici només apareixen en fer esforços com, per exemple, pujar escales. Gradualment, l’ofec empitjora amb els anys si es continua fumant i la dificultat per respirar, amb el temps, es deteriorarà. Fins i tot pot incapacitar el pacient per fer tasques com vestir-se o despullar-se, la qual cosa acostuma a ser molt angoixant.
  • Augment de l’esput: les vies respiratòries danyades produeixen molta més mucositat de la normal.
  • Augment de les infeccions respiratòries: en una exacerbació de la malaltia, els sorolls respiratoris amb tos i falta d’aire acostumen a ser pitjor que de costum. L’esput generalment es torna més abundant i canvia d’aspecte: passa a ser groc o verd.
  • Altres símptomes de la MPOC poden ser més subtils, ja que apareixen de forma més insidiosa: pèrdua de pes, insuficiència cardíaca, depressió, etc.

Tot i que el dolor al pit i la tos amb sang (hemoptisi) poden aparèixer durant una exacerbació, no són característiques habituals de la MPOC. Per aquest motiu, si es tenen, sempre s’ha de comentar al metge, ja que caldrà excloure altres patologies com l’angina de pit, l’infart de miocardi o el càncer de pulmó.

La MPOC es pot sospitar clínicament a causa dels seus símptomes, però l’examen físic acostuma a ser normal en la seva fase primerenca. Per facilitar el diagnòstic i, un cop confirmat, per ajustar el tractament necessari el metge sol·licitarà una espirometria amb quasi tota seguretat.

La MPOC es pot classificar segons el grau d’obstrucció del flux aeri i els símptomes del pacient. L’obstrucció del flux aeri és el FEV1, de l’espirometria.

  • Lleu FEV1,almenys el 80 % del valor predit.
  • Moderat FEV1,entre el 50 % i el 79 % del valor predit.
  • Greu FEV1,entre el 30 % i el 49 % del valor predit.
  • Molt greu FEV1,inferior al 30 % del valor predit.

Almenys 25.000 persones moren cada any al Regne Unit per culpa de la MPOC.

Penúltim estadiatge del pacient MPOC

Penúltima etapa del pacient amb MPOC

Moltes d’aquestes persones viuen, abans de morir, durant diversos anys amb molt mala salut i pitjor qualitat de vida.

Recordeu: deixar de fumar, es pateixi o no la malaltia, és l’única mesura que permet evitar la malaltia o, si ja es té, frenar-ne l’evolució. Encara creieu que cremar els diners que us costa el tabac paga la pena? Si necessiteu qualsevol tipus d’ajut, consell o teràpia per aconseguir-ho, no ho dubteu: US PODEM AJUDAR, PODEU FER-HO!

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Pneumologia, Tabac. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s