Cataractes i pròstata: alguna relació?

Una de les meves lectures preferides és el blog “diaris de trinxera” que explica coses que passen a les consultes des del punt de vista del professional. He llegit un article que es titula L’àngel de la guarda 

“En Josep s’ha d’operar de cataractes. El seu segon ull. Quan li van operar el primer, l’anestesista li va canviar la tamsulosina per serenoa repens. Es veu que la tamsulosina pot provocar problemes per a la intervenció de cataractes…”

“Nunca te acostarás sin saber una cosa más”… com diuen per allà a baix, he pensat. El cas és que l’article tampoc explicava el perquè la tamsulosina (Omnic©, Urolisin©, Sebrane©, entre d’altres) un dels tractaments de la hipertròfia prostàtica benigna, pot provocar problemes… i això pica.

“Google it… if you don’t know about it” frase lapidària del meu sogre postís, que ve a dir: si no saps de què va, busca-ho a google… I així ho he fet. La resposta està al butlletí groc, amb data del 24/05/2009: El tractament amb tamsulosina s’associa a un major risc de síndrome d’iris flàccid intraoperatori (SIFI) i de complicacions oculars, com despreniment de retina o endoftalmitis, segons el JAMA (2009; 301: 1991 -6).

Aquesta síndrome es caracteritza per:

Sense títol

Press de Paul R. Brogden, Oliver C. Backhouse and Manuel Saldana

  • Manca de midriasi (dilatació de la pupil·la) preoperatòria.
  • Iris flàccid que ondula amb la irrigació intraocular, el que el fa propens al prolapse (sortida parcial) per les incisions quirúrgiques.
  • Disminució del tamany pupil·lar progressiu.

La Tamulosina alteraria la musculatura de l’iris (JAMA 2009; 301: 2044-5), dificultant la intervenció i predisposant el pacient a patir complicacions quirúrgiques.

Donat aquest risc, s’aconsella que en pacients on s’hagi planificat cirurgia de cataractes, no iniciar tractament amb bloquejadors alfa-1 adrenèrgics o, si ja en rebien, suspendre’l una o dues setmanes abans de la cirurgia. Després de la intervenció, la reintroducció del tractament no sembla associar-se a complicacions de la cirurgia (Butll Farmacovigilància Catalunya 2007; 5: 3-4).

Font: el bulletí groc

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Medicaments, Oftalmologia, Urologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Cataractes i pròstata: alguna relació?

  1. Ramon ha dit:

    Si es força conegut – sindrome d’ris flacid -. tamsulosina i CIR cataractes. Es metge de familia tindria que retirar la tamsulosina previ a la CIR de cataractes

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s