Cascada terapèutica (VII): macròlids i arítmies (tot i que sembla que no)

 

La cascada de prescripció és un terme mèdic que descriu un fet no poc habitual. La cascada consisteix en la prescripció d’un medicament per tractar un nou símptoma que ha aparegut provocat per un fàrmac. Dit d’una altra manera, es prescriu un nou fàrmac per evitar, resoldre o minimitzar un efecte advers (secundari) provocat per un altre medicament.

 

Des del blog, amb la intenció de difondre aquest fet i com sempre intentem fer, ens hem plantejat comentar algunes de les cascades terapèutiques més habituals.

Tot seguit passem a comentar alguns dels medicaments més usats, els seus possibles efectes secundaris i la cascada terapèutica que poden induir:

L’eritromicina és un antibiòtic que forma part de la família dels macròlids, molt utilitzats pel tractament de les infeccions respiratòries i, mentre estàvem informant-nos per escriure aquest article, resulta que ja no se sap del cert si els macròlids produeixen o no arítmies. Segons els últims estudis, sembla que no, tal com informen a:

http://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-macrolidos-como-eritromicina-seguros-para-tratar-infecciones-respiratorias-201602212138_noticia.html

Per si no teniu ganes de llegir massa, us copiem el paràgraf principal:

… la Agencia de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (FDA) ya emitió un comunicado en 2013 alertando de estos riesgos asociados. Sin embargo, un nuevo estudio llevado a cabo por investigadores del Instituto de Ciencias Clínicas Evaluativas en Toronto (Canadá) muestra que los macrólidos son seguros, cuando menos en lo que respecta al riesgo de arritmias graves y mortalidad general.”

Per sort, sembla que la cascada d’aquest riu s’ha assecat.

Font REV CLÍN MED FAM 2012; 5 (2): 111-11

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Malalties infecto-contagioses, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s