Suplements amb àcids grassos omega 3 i prevenció cardiovascular (càpsules vs sardines)

La revista JAMA va publicar una revisió sistemàtica sobre els suplements amb àcids grassos omega3 i el risc de patir malaltia cardiovascular.
Un cop més Carlos Fernández, farmacèutic d’Atenció Primària i autor del blog “El rincón de Sísifo”, al que des d’aquí felicitem per la seva feina, dissecciona l’estudi i ens el comenta.

Els autors de l’estudi arriben a la següent conclusió: “els àcids grassos omega 3 no tenen una associació significativa amb les coronariopaties, mortals o no, ni amb cap esdeveniment vascular greu”.

Això justifica el fet que el sistema públic de salut no inclogui els àcids grassos omega 3 dins del finançament públic excepte per aquells pacients amb hipertrigliceridèmia greu (≥ 500 mg / dl) que no poden utilitzar els fibrats.

Tot i aquest estudi, no tothom pensa el mateix i encara es pot trobar gent que defensa l’administració d’omega 3 per reduir el risc cardiovascular. Ja se sap: la medicina no és una ciència exacta però, potser les següents reflexions poden ser útils:

  • Els omega 3 es poden trobar de forma natural a sardines, arengades, tonyines, salmons, llenguados… I no diguem en el nostre oli d’oliva o pernil serrà.
  • Els omega 3, beneficiïn o no el sistema cardiovascular, van ser extrets del plat i van ser introduïts en una insípida càpsula, per pena de gurmets i enriquiment d’altres. 
  • Potser va sent hora de reconèixer que no totes les teràpies de suplementació, pel simple fet de ser-ho, són beneficioses per tothom.
  • Potser també, va sent hora de considerar fer el recorregut invers, anar dels comprimits a la taula i seguir animant als pacients a gaudir d’una dieta saludable en la qual no faltin aquests productes.

Una última recomanació que, sens dubte, ens deixarà un bon gust de boca …

Dibujo

Càpsules vs menjar amb cara i ulls… L’autor d’aquest article ho té clar i els que el coneixen també

Font: https://elrincondesisifo.org/2018/02/02/jama-el-suplemento-con-acidos-grasos-omega-3-no-previene-la-morbimortalidad-cardiovascular-en-personas-de-alto-riesgo/

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Dietes, Malalties cardiovasculars, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s