La vitamina D, llum a la foscor

Dibujo

Tot seguit traduïm de forma literal un paràgraf dels dos articles que durant el mes de febrer, el Dr. Rafael Bravo va publicar en el seu blog “Primum non nocere”. El Dr. Bravo és un metge de sobrada reputació en la Medicina Familiar i Comunitària. Podeu trobar el seu currículum al mateix blog (https://rafabravo.blog/about-2/), avisem però, que una de les seves virtuts és la modèstia.

Dibujo

Dr. Rafael Bravo

El Dr. Bravo ha basat aquests articles en l’editorial de l’American Family Physician. L’editorial es titula: “Screnning i suplementació de vitamina D en atenció primària: És hora de frenar el nostre entusiasme” (https://www.aafp.org/afp/2018/0215/p226.html). Podeu treure conclusions…

“La suplementació de rutina amb vitamina D a la població adulta dóna com a resultat una millor salut?
Els assaigs clínics no han demostrat beneficis per a la salut dels suplements de vitamina D de rutina en adults que viuen a la comunitat. El Grup de tasques de serveis preventius dels Estats Units (USPSTF) va concloure que l’evidència actual és insuficient per avaluar l’equilibri dels beneficis i els danys de l’ús vitamina D, amb calci o sense, per a la prevenció de malaltia cardiovascular, càncer o mortalitat per totes les causes. Tampoc s’ha demostrat beneficis en la prevenció de fractures i caigudes en persones grans que viuen a la comunitat. Els possibles danys de la vitamina D excessiva inclouen la nefrolitiasi, la calcificació dels teixits tous i el dany renal i cardiovascular.”

Dibujo

És molt possible que hi haguin moltes vitamines D necessàries. No tot és totalment blanc ni totalment negre. Com sempre diem, la finalitat d’aquest blog és difondre el coneixement mèdic actual. Qualsevol dubte hauria de ser contrastat amb el vostre equip de salut, que és el que millor us coneix i us pot aconsellar.

 

 

Font: https://rafabravo.blog/. Basat en “Screnning i suplementació de vitamina D en atenció primària: És hora de frenar el nostre entusiasme” de l’editorial publicat a AFP per KENNETH W. LIN, MD, MPH. Am Fam Physician. 2018 febrer 15; 97 (4): 226-227.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La vitamina D, llum a la foscor

  1. Retroenllaç: Què podem trobar sobre salut? | CAP Valls Urbà

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: