Segons JAMA: El cribratge pel càncer de pròstata no és eficaç

Dibujo

El cribratge amb el PSA del càncer de pròstata no és eficaç, segons informen els investigadors. Font: Jama Twitter 09/03/2018

Investigadors de les Universitats de Bristol i Oxford van comprovar que la determinació del PSA només podia identificar càncers de pròstata de baix grau i no va poder detectar alguns càncers més agressius i letals de pròstata.

Anualment, el nombre de casos de càncer de pròstata i morts al Regne Unit és de 47.000 i 11.000, respectivament.

L’estudi es va realitzar durant una dècada i va incloure 400.000 homes entre els 50 i els 69 anys. En l’estudi es comparaven 189.386 homes on es va determinar un sol cop el PSA (grup de detecció) amb 219.439 homes que no van comprovar el seu PSA (grup de control).

Al final de l’estudi el nombre de càncers de pròstata va ser de 8.054 (4.3%) en el grup de detecció i de 7.853 (3.6%) en el grup de control. Això no obstant, el percentatge d’homes que van morir de càncer de pròstata en ambdós grups va ser idèntic: el 0,29%.

Els càncers de pròstata que són letals i agressius han de ser diagnosticats i tractats com més aviat millor. Tanmateix, diagnosticar un càncer clínicament insignificant pot tenir greus efectes negatius sobre la qualitat de vida de l’home a qui es diagnostica: apareix la preocupació per un diagnòstic de càncer, la possibilitat d’una infecció per una biòpsia i la possible impotència i/o incontinència després del tractament.

“Els resultats posen en relleu la multitud de problemes que planteja la prova de PSA: causant ansietat i tractaments innecessaris a causa del diagnòstic de càncers de pròstata clínicament insignificants que mai no haguessin afectat, substancialment, la qualitat de vida del pacient afectat i que erra en la detecció de càncers de pròstata letals i agressius que posen fi a la vida del pacient.”

Dibujo

“El nostre gran estudi ha donat a llum un tema molt debatut. Hem trobat que oferir una sola prova de PSA a homes amb cap símptoma de càncer de pròstata no salva vides després d’un seguiment mitjà de 10 anys”. Professor Richard Martin, autor principal i científic de CRUK.

Font: https://www.news-medical.net/news/20180307/PSA-screening-for-prostate-cancer-not-effective-report-researchers.aspx

Articles relacionats: PSA: val més un exemple que mil paraules

Conclusió: hi ha terreny per millorar…

Aquesta entrada ha esta publicada en Càncer, Consells de salut, Cultura mèdica, Urologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s