Fàrmacs contra l’alzheimer… França canvia de paradigma

DibujoEl pròxim 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer.

França ha decidit desfinançar els medicaments contra la demència. Des de l’1 d’agost de 2018, donepezil, galantamina, rivastigmina i memantina van deixar de ser reemborsats pel sistema nacional d’assegurança mèdica francès. En aquest post s’intenta explicar quin pot haver estat el motiu…

La demència en general i l’alzheimer en particular és una malaltia prevalent entre els nostres ancians. Afecta el 7% dels majors de 65 anys i fins al 50% dels de més de 80 anys. Són 1,5 milions de malalts. I les xifres probablement aniran augmentant a causa del progressiu envelliment de la població.

 

deprescripcio demencia 3

Font: IMPACTO SOCIOECONÓMICO DE LA ENF DE ALZHEIMER Y OTRAS DEMENCIAS

Els pacients van perdent facultats, primer cognitives i després físiques. La malaltia no afecta tan sols a qui la pateix directament sinó que afecta, i de forma evident, a aquells que tenen cura i atenen al pacient: la família. Els cuidadors estan en risc seriós de patir ansietat, depressió, dolors osteo-musculars, aïllament social etc… i en molts casos aquest risc es veu acompanyat de problemes laborals per culpa de la dificultat per conciliar l’activitat laboral i les cures que precisa el pacient amb demència.

 

Tot plegat fa que el problema agafi unes dimensions gegantines. Entre malalts i familiars es calcula que el problema fa patir a més de 6 milions de persones.

deprescripcio demencia 2

Font: sano y salvo

Malgrat la poca eficàcia dels fàrmacs la falta d’alternatives fa que siguin medicaments molt utilitzats. A Espanya s’ha orientat el tractament dels pacients amb demència cap al tractament farma-cològic, i mentrestant altres tipus de tractaments i les cures que comporten aquests malalts han quedat en un segon pla.

En el número de juny del 2018, de la revista francesa Prescrire s’explica com al maig de 2018, el Ministeri de Salut de França va considerar que el balanç entre el risc i el benefici d’aquests medicaments és negatiu. Per això, a partir l’1 d’agost de 2018, aquests medicaments (donepezil, galantamina, rivastigmina i memantina) han deixat de ser reemborsats. Es considera que aquests medicaments no només suposen una despesa poc útil sinó que poden perjudicar els pacients, ja que tenen una eficàcia mínima i transitòria respecte a la demència però exposen el pacient a efectes secundaris greus, desproporcionats i fins i tot mortals.

Entre els seus efectes secundaris hi ha la pèrdua de pes i alteracions neuropsiquiàtri- ques. La pèrdua de pes es relacionaria amb una major morbiditat per alteració de la funcionalitat i un augment de la mortalitat. Les alteracions neuropsiquiàtriques en moltes ocasions obliguen ha iniciar altres medicacions per minimitzar els nous efectes secundaris… medicacions que tampoc estan exemptes de riscos…

La sanitat francesa ha entès que en aquests pacients i pels seus cuidadors surt més a compte cobrir altres necessitats que no pas cobrir el cost de la medicació… així l’assistència pràctica i el suport passen a un primer pla: ajuda pràctica amb les tasques diàries, activitats d’estimulació cognitiva, suport psicològic pels cuidadors, descans temporal o durador per als membres de la família…

Tal com diu el Dr. Mateu Seguí Díaz en un article al seu blog “Quid pro quo”: “El problema de la malaltia d’Alzheimer és el clàssic de tenir una medicació d’escassa efectivitat, però sense alternativa, en una malaltia de curs progressiu i sense cura real”

Font:

Altres posts d’aquest blog que et poden ser del vostre interés:

Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitzacions, Medicaments, Neurologia, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s