Tractaments de la diabetis mellitus 2: les sulfonilurees

Hi ha molts membres en aquesta família farmacològica. De tots ells la glimepirida i la gliclazida d’alliberament modificat són les més (quasi úniques) recomanades per les guies de tractament.

Fins fa uns deu anys, eren juntament amb la metformina i la insulina un dels tres pilars farmacològics del tractament de la DM2.

Actualment són una opció rellevant per aquells pacients amb DM2 no obesos que no toleren la metformina i que no tinguin un risc augmentat de patir hipoglucèmies.

Sense títol

Mecanisme d’acció de les sulfonilurees. Pres de: https://www.clinicalcorrelations.org/?p=500

Aquests fàrmacs actuen sobre la cèl·lula beta del pàncrees estimulant la secreció d’insulina. Quasi totes les sulfonilurees es metabolitzen al fetge i s’eliminen via renal, excepte la gliquidona i parcialment la glimepirida que s’eliminen preferentment via biliar.

Alguns pacients amb DM2 poden no respondre d’entrada a l’administració de les sulfonilurees (això es coneix com “fallo primari”). Sembla que aquest fallo està en relació al nivell d’hiperglucèmia (el sucre és tan alt que cal administrar insulina).

D’altres pacients que inicialment responen adientment a les sulfonilurees amb el temps poden deixar de respondre (“fallo secundari”). Això es relaciona amb el mecanisme d’acció d’aquests medicaments, en “esprémer el pàncrees” per alliberar insulina acaben esgotant les cèl·lules beta pancreàtiques. Aquest fallo secundari en les sulfonilurees s’ha estimat en un 10% per any. En deixar de ser efectives caldrà suspendre-les i iniciar altres opcions farmacològiques que les substitueixin, habitualment la insulina.

L’eficàcia de les sulfonilurees és similar a la de la metformina. Produeixen una reducció en la glucèmia basal d’aproximadament 50-60 mg/dl, i en 1-2% a la HbA1c.

Estan indicades en:

  • Pacients amb DM2 amb normopès que no es controlen només amb dieta i exercici.
  • Pacients amb DM2 que no es controlen amb dieta, exercici i metformina o presenten contraindicacions per a l’ús de metformina.

Els seus possibles efectes secundaris són múltiples i van des de:

  • Hipoglucèmia: Glimepirida i gliclazida d’alliberament modificat presenten menys hipoglucèmies i glipizida de menys durada. Per això glimepirida i gliclazida són les més recomanades en totes les guies.

a

  • Alteracions hematològiques, cutànies, gastrointestinals, tiroidals i renals entre d’altres.

Altres efectes:

  • Efecte neutre o lleugerament beneficiós sobre els nivells de lípids.
  • El tractament amb sulfonilurees s’associa a guany ponderal.

Entre les seves contraindicacions hi ha:

  • Pacients amb diabetis mellitus 1, embaràs i/o lactància, insuficiència renal  (glipizida i gliclazida es poden donar en insuficiència renal lleu-moderada), reaccions adverses a sulfonilurees, al·lèrgia a sulfamides i insuficiència hepàtica greu.

Les sulfonilurees tenen múltiples interaccions farmacològiques:

  • Alguns fàrmacs incrementen la seva acció incrementant el risc d’hipoglucèmies: aspirina, fibrats, trimetoprim, l’alcohol (tot i no ser un fàrmac), H2-bloquejants, anticoagulants, probenecid, allopurinol, beta bloquejants, simpaticolítics…
  • Altres fàrmacs inhibeixen la seva acció disminuint el control glucèmic: barbitúrics, beta bloquejants (tot i que també el potencien; ningú va dir mai que la farmacologia fos senzilla…), tiazides i diürètics de nansa, corticoides, estrògens, fenitoïna, etc.

Recordeu que els articles que publiquem en aquest blog són només informatius. Davant de qualsevol dubte, consulteu el vostre equip de salut, que són els que millor us coneixen i us poden informar.

Altres articles publicats en aquest blog que poden ser del vostre interès són:

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Diabetis, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s