Insomni (5)

L’ús de medicaments per tractar l’insomni només està indicat en casos greus que afecten la qualitat de vida i no es poden resoldre amb mesures no farmacològiques. Per evitar riscos, aquests medicaments s’han de prendre sota prescripció mèdica, a dosis baixes i durant un termini curt de temps.

Els medicaments més utilitzats per al tractament de l’insomni són les benzodiazepines. Aquests fàrmacs, que requereixen prescripció mèdica, redueixen tant el temps que la persona tarda a adormir-se com el nombre de vegades que es desperta i també augmenten la durada i la qualitat del son. També s’utilitzen els hipnòtics no benzodiazepínics, que milloren el temps que la persona triga a adormir-se però no el manteniment del son.

Altres medicaments de prescripció mèdica que s’utilitzen en el maneig de l’insomni són alguns antidepressius que són especialment útils quan l’insomni s’associa a la depressió.

Quins riscos presenten els medicaments per dormir?

Aquests medicaments poden produir somnolència durant el dia, sedació, confusió mental o pèrdua de memòria, i augmentar el risc de caigudes, fractures i accidents de trànsit. A més, si es prenen durant massa temps, poden crear dependència i si es deixen de prendre de forma brusca, poden provocar una síndrome d’abstinència i insomni de rebot. Per això, cal utilitzar-los durant el mínim temps possible i retirar-los amb una reducció progressiva de la dosi. Cal tenir en compte que la gent gran té més risc de patir
efectes adversos greus.

Hi ha algun medicament disponible que pugui comprar sense recepta?

Pel que fa als medicaments de venda lliure a les farmàcies sense recepta mèdica, els medicaments antihistamínics són els més utilitzats. Tot i que hi ha dubtes sobre la seva eficàcia real, aquests fàrmacs indueixen el son, però no milloren la qualitat.

Què sabem sobre l’ús de la valeriana i altres suplements?

A la farmàcia podeu trobar plantes medicinals com la valeriana, la passiflora o la kava-kava, entre d’altres.
Tot i que aquestes plantes han estat utilitzades tradicionalment per les seves propietats relaxants, no hi ha estudis científics que sostinguin la seva eficàcia per al tractament de l’insomni.

La informació proporcionada en aquest article és complementària a les recomanacions del vostre equip de salut i en cap cas pretén substituir-les. En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb els vostres professionals de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Font: http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/tractaments/tinc-problemes-per-dormir-que-puc-fer/

Altres articles d’aquest blog que us poden interessar són:

Coneguem els nostres fàrmacs: les precaucions que cal prendre amb les benzodiazepines

Coneguem els nostres fàrmacs: els fàrmacs Z, les altres pastilles per a l’insomni

Coneguem els nostres fàrmacs: recomanacions per realitzar la retirada de benzodiazepines

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Insomni, Medicaments, Salut comunitària, Trastorns psíquics. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s