Les estatines i la prevenció primària

Per entendre el títol cal saber dues coses:

  • Què és la prevenció primària (PrP).
  • Saber que en medicina no sempre tenim les coses clares (per això es fan estudis contínuament).

La prevenció primària és aquella acció que es realitza o té lloc abans que es produeixi o aparegui una  malaltia, amb l’objectiu principal d’impedir o retardar-ne l’aparició. Així doncs, la prevenció primària engloba tant el consell donat per deixar de fumar, una dieta sana o evitar el sedentarisme com la prescripció d’una estatina per evitar un dany cardiovascular (angina, infart, ictus isquèmic) en algú que encara no l’ha patit.

Les estatines són els fàrmacs més utilitzats per disminuir els nivells de colesterol. El seu ús està àmpliament avalat i recomanat en qualsevol pacient que hagi patit una malaltia cardiovascular i entraria dintre del que s’anomena prevenció secundària (la prevenció s’inicia quan la malaltia ja existeix i l’objectiu principal és impedir o retardar la seva evolució).

El títol reflecteix la controvèrsia existent en la utilització d’estatines per la prevenció primària de les malalties cardiovasculars.

La revista Prescrire va publicar l’abril del 2018 una síntesi d’estudis clínicament rellevants i proposa discutir els riscos, els beneficis i les incerteses de la prevenció cardiovascular primària amb estatines, amb la intenció de poder fer una decisió informada.

La probabilitat de patir un episodi cardiovascular disminueix, de forma comprovada, amb el cessament del tabac, l’activitat física, la pèrdua de pes en cas d’obesitat, la dieta mediterrània i el tractament de la hipertensió arterial o la diabetis.

En absència de malaltia isquèmica cardiovascular (infart de miocardi, accident cerebrovascular, etc.) la prescripció preventiva amb estatines, segons l’anàlisi d’estudis, impedeix la mort d’una persona de cada 250 tractaments donats a persones d’entre 40 a 70 anys durant un període de 2 a 6 anys.

Per altra banda no existeixen assajos que hagin avaluat els beneficis de prendre la medicació durant 10 anys o més, i els riscos als quals exposa aquest tractament no són coneguts. Els efectes adversos possibles inclouen la diabetis i l’accident cerebrovascular hemorràgic, i les miàlgies (dolors musculars) que perjudiquen la qualitat de vida del pacient i, fan que el balanç benefici-risc no sigui l’òptim.

Així doncs, segons la revista Prescrire, a la pràctica, tenint en compte les incerteses existents, sovint és preferible no utilitzar una estatina en la prevenció primària i apostar per abandonar el tabac, fomentar la dieta i l’exercici físic i evitar l’obesitat, tot i recordar que probablement el millor sigui informar per poder fer una decisió informada.

Font: http://www.prescrire.org/fr/3/31/55020/0/NewsDetails.aspx i https://twitter.com/sanoysalvoblog/status/988119149976137728?s=03

Altres articles publicats en aquest blog i que poden ser del vostre interès són:

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Malalties cardiovasculars, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s