Més dades sobre els tractaments amb vitamina D

La vitamina D és una hormona (tot i que l’anomenem vitamina) i és  particularment important, ja que té efectes beneficiosos més enllà de l’os. Des de fa temps estem vivint un augment dels tractaments amb vitamina D.

Segons la fundació FEMEBA, l’augment d’aquests tractaments també ha provocat un augment del nombre d’informes d’intoxicació per vitamina D, la majoria dels quals (un 75%) s’han publicat des de l’any 2010. Molts d’aquests casos són conseqüència d’una prescripció inadequada i de l’ús d’altes dosis de preparats de venda lliure o sense llicència.

La toxicitat de la vitamina D està relacionada amb l’augment dels nivells de calci (hipercalcèmia) i els seus símptomes varien des de lleus, com la set i la poliúria (augment del nombre de miccions); moderats, com la litiasi renal; o fins i tot greus, incloent-hi convulsions, coma i mort.

 

El British Journal of Clinical Pharmacology va fer una revisió, publicada el 2 de març del 2018 (podeu accedir a l’enllaç de sota de la imatge de l’esquerra) del creixent risc de toxicitat per vitamina D arribant a la següent conclusió:

  • La incidència de les intoxicacions per vitamina D probablement augmentarà, a causa de la seva prescripció generalitzada.
  • Els pacients amb major risc són aquells que tenen edats extremes (infants i gent gran).

La revista reclama una legislació que permeti assegurar la qualitat de tots els productes que contenen vitamina D i que a més, permeti l’ús limitat i restringit de preparacions amb dosis molt altes. Aquesta legislació podria reduir substancialment un hipotètic dany públic futur.

Font: https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.13573 i http://www.fundacionfemeba.org.ar/node/4008

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s