Els protectors gàstrics potser no protegeixen tant

En un article publicat a la revista The Pharmaceutical Journal el juny del 2018 s’alerta que existeixen indicis que l’ús d’inhibidors de la bomba de protons (IBP; coneguts com a protectors gàstrics) a llarg termini (ús crònic) entre els adults pot incrementar el risc de patir pneumònia.

Els investigadors van estudiar dades de 75.050 pacients anglesos de 60 o més anys que van rebre un IBP durant un any o més i les van comparar amb un nombre igual de pacients de característiques similars que no prenien IBP. Els investigadors van concloure que el risc de pneumònia durant el segon any després d’iniciar el tractament amb IBP era un 82% més gran en els pacients que prenien IBP.

DibujoEls tractaments amb IBP (es reconeixen per la terminació “prazol”: omeprazol, rabeprazol, lanzoprazol…) són molt freqüents. En la majoria de casos els tractaments estan justificats: hèrnia de hiatus, malaltia per reflux gastroesofàgic, gastritis cròniques, etc. Però en altres casos la seva prescripció pot estar injustificada. El simple fet que els anomenem “protectors gàstrics” ja genera confusió. Si són necessaris, el risc de patir pneumònia queda relativitzat pel benefici obtingut en tractar una malaltia. Però si el seu ús no està justificat, s’està exposant a la persona que els pren a un risc a canvi de res. L’equilibri benefici/risc es desequilibra. No existeix benefici (no hi ha malaltia o risc a tractar), per  tant la balança entre benefici i perjudici sempre s’inclinarà cap al perjudici.

Altres articles publicats en aquest blog sobre IBP i que us poden interessar són:Dibujo

Font: https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/research-briefing/proton-pump-inhibitors-linked-to-pneumonia-risk-beyond-first-year-of-use/20204973.article?firstPass=false

Aquesta entrada ha esta publicada en Aparell digestiu, Consells de salut, Malalties infecto-contagioses, Medicaments, Pneumologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s