Fàrmacs que cal vigilar en cas d’insuficiència cardíaca

La insuficiència cardíaca (IC) és un dels principals problemes de salut pública en els països desenvolupats, ja que pot afectar al voltant d’un 8% de persones majors de 75 anys i és la primera causa d’hospitalització de majors de 65 anys.

Els ingressos acostumen a produir-se per la descompensació d’una IC compensada. I què les descompensa? Entre els factors precipitants de descompensacions destaca la falta de compliment terapèutic (12%). I la veritat és que pels pacients amb IC el compliment terapèutic no és fàcil: el 75% d’ells prenen 6 o més tipus de medicacions diferents durant l’any, el 50% 8 tipus o més i un 25% 11 tipus o més. Tanta medicació propicia l’aparició d’interaccions farmacològiques no previsibles, dificulta la comprensió de les pautes i facilita l’incompliment terapèutic.

Hi ha multitud de fàrmacs que poden descompensar una IC. Tot seguit presentem un llistat de fàrmacs força utilitzats en atenció primària que poden descompensar una IC (extret de l’informe de l’AHA publicat en 2016) i que, per tant, s’haurien d’evitar o utilitzar sota extrema supervisió.

Dibujo

D’altra banda, alguns medicaments porten sodi en quantitats importants com excipients en la formulació, especialment les formes farmacèutiques efervescents.
El contingut en sodi d’aquestes especialitats pot arribar a ser de l’ordre de 500 mil·ligrams (0,5 grams) per dosi, de manera que, si es prenen cada 6 o 8 hores es poden arribar a superar els límits diaris recomanats; fins i tot per una persona sana, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana inferior als 5 grams de sal (clorur de sodi) al dia o, el que és el mateix, 2 grams de sodi diaris. Aquests límits són, però, molt més estrictes en els casos de persones hipertenses, amb insuficiència renal o insuficiència cardíaca.

Altres articles publicats en aquest blog que poden ser del vostre interès, són:

Font: De Victoria Gosalbes junio 15, 2018  a http://gdtenfcv.blogspot.com/2018/06/farmacos-no-recomendados-en-la.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties cardiovasculars, Medicaments, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s