19 de juny: Dia mundial de l’anèmia falciforme

Sin títuloL’anèmia falciforme també és coneguda com anèmia drepanocítica, malaltia de cèl·lules falciformes i malaltia de l’hemoglobina SS (He SS)

En aquesta malaltia l’hemoglobina, la proteïna dels glòbuls vermells que transporta l’oxigen, no és normal. Això fa que els glòbuls vermells, en lloc de tenir forma de disc tinguin forma de mitja lluna o de falç, i per aquest motiu, siguin menys flexibles i es trenquin en mobilitzar-se a través dels vasos sanguinis. Aquests glòbuls vermells en general només duren de 10 a 20 dies, en lloc dels 90 a 120 dies normals i com que no es poden generar suficients glòbuls vermells, pot generar-se una anèmia.

Els glòbuls vermells falciformes també poden embussar els vasos sanguinis. Quan això succeeix, l’oxigen no pot arribar als teixits propers i això causa atacs de dolor sobtat i sever, que poden ocórrer sense avís previ.

La causa de malaltia de cèl·lules falciformes és un gen anormal, anomenat gen drepanocític. Les persones amb la malaltia neixen amb dos gens de cèl·lules falciformes, un de cada progenitor.

Si neix amb un gen de cèl·lules falciformes, es diu tret de cèl·lules falciformes. Les persones amb tret de cèl·lules falciformes generalment són saludables, però poden transmetre el gen defectuós als seus fills.

Les persones amb malaltia de cèl·lules falciformes comencen a tenir signes de la malaltia durant el primer any de vida, en general al voltant dels cinc mesos d’edat. Els primers símptomes poden incloure:

  • Inflor dolorosa de les mans i els peus
  • Fatiga o irritabilitat per l’anèmia
  • Un color groguenc de la pell (icterícia) o el blanc dels ulls

Els efectes de la malaltia de cèl·lules falciformes varien de persona a persona i poden canviar amb el temps. La majoria dels seus signes i símptomes estan relacionats amb complicacions de la malaltia. Poden incloure dolor intens, anèmia, dany d’òrgans i infeccions.

L’única cura per malaltia de cèl·lules falciformes és el trasplantament de medul·la òssia o de cèl·lules mare. Com que aquests trasplantaments són arriscats i poden tenir efectes secundaris greus, en general només es fan servir en nens amb malaltia de cèl·lules falciformes greu.

Hi ha tractaments que poden ajudar a alleujar els símptomes, disminuir les complicacions i allargar la vida:

  • Analgèsics per al dolor agut o crònic
  • Hidroxiurea, un medicament que s’ha demostrat redueix o prevé diverses complicacions de la malaltia de cèl·lules falciformes. Augmenta la quantitat d’hemoglobina fetal a la sang. Aquest medicament no és adequat per a tothom i no és segur durant l’embaràs
  • Vacunes infantils per prevenir infeccions
  • Transfusions de sang per a l’anèmia severa.

Per mantenir-se el més saludable possible, assegureu-vos de mantenir un estil de vida saludable i evitar situacions que puguin desencadenar una crisi de dolor.

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats diverses, Cultura mèdica, Efemèrides, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s