Opinió de “El Comprimido” sobre els SYSADOA

L’artrosi és una malaltia inflamatòria crònica i degenerativa de les articulacions i és molt comú. Acostuma a afectar la gent gran, tot i que pot aparèixer a qualsevol edat. S’estima que fins al 80% de les persones de més de 75 anys presenta alteracions en les radiografies causades per l’artrosi, encara que no sempre produeix molèsties ni símptomes. A Catalunya hi ha més d’un milió de persones que pateixen artrosi i l’envelliment de la població provoca que la xifra vagi en augment.L’objectiu del tractament dels pacients amb artrosi és pal·liar el dolor, evitar la pèrdua de funcionalitat i preservar la independència. La indústria farmacèutica ha comercialitzat des de fa algun temps els SYSADOA. Els SYSADOA són un grup de medicaments autoritzats específicament com a tractament simptomàtic de l’artrosi, per la reducció del dolor i la millora de la funció articular. Els SYSADOA d’administració oral inclouen:

  • Sulfat de Condroitina
  • Glucosamina
  • Diacreina

El Comprimido és el butlletí d’informació farmacoterapèutica de les Illes Balears. En la seva publicació de l’abril del 2019 hi ha un article on es revisen les evidències existents sobre els SYSADOA (podeu accedir a l’article complet, si cliqueu a sobre de l’enllaç de la imatge). Resumit en una sola frase:

“Tot i ser opcions terapèutiques aparentment segures, a causa de la limitada evidència de benefici demostrada, considerem que els condroprotectors no han d’oferir-se als pacients amb artrosis, especialment en les persones grans polimedicades”

Llavors que podem fer per l’artrosi?

  • Mantingueu-vos actius, feu activitat física regular i d’intensitat moderada. Evitareu que les articulacions es deteriorin. Caminar, anar en bicicleta, nedar i fer gimnàstica aquàtica o taitxí són bones opcions i ajuden a augmentar la força dels músculs. Cal que eviteu, en canvi, els esports de contacte o de gran sobrecàrrega física.
  • Descanseu i adopteu hàbits posturals correctes. El repòs relatiu és beneficiós durant les fases en què la malaltia provoca més dolor. Seieu en cadires amb respatller recte, on els malucs i els genolls mantinguin una posició natural i els peus toquin a terra.
  • Eviteu sobrecarregar les articulacions. No agafeu pesos excessius i procureu no estar dempeus massa temps sense descansar. Els bastons o altres ajudes tècniques a la marxa ajuden a descarregar el pes sobre l’articulació i poden ser útils quan estan afectats els genolls o els malucs.
  • Calceu sabates planes o de mig taló, amb sola gruixuda que absorbeixi la força de l’impacte del peu en caminar. Apliqueu habitualment calor sobre l’articulació, ja que alleuja el dolor i relaxa la musculatura. L’aplicació de fred està indicada en els brots o episodis amb inflamació articular.
  • Mantingueu un pes corporal correcte. L’obesitat és una de les causes de la malaltia i n’afavoreix la progressió.
  • Preneu la medicació tal com heu acordat amb el vostre equip de salut i en cas que aquesta no controli el dolor o apareguin efectes secundaris comenteu-ho amb el vostre metge. Ahhh!!! I si no us recepta un SYSADOA, recordeu el que acabeu de llegir; segurament, un cop més, està mirant pel vostre màxim benefici.
Aquesta entrada ha esta publicada en Artrosi, Consells de salut, Cultura mèdica, Medicaments, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s