Perla terapèutica (7): tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata

INICIATIVA TERAPÈUTICA

INICIATIVA TERAPÈUTICA… troba’ls a: https://www.ti.ubc.ca/about-us/

Iniciativa Terapèutica es va crear al 1994 pel Departament de Farmacologia i Terapèutica del Canadà amb la col·laboració del Departament de Medicina familiars de la Universitat de Colúmbia. La seva intenció: proporcionar als metges i farmacèutics una informació actualitzada, basada en evidències e informació pràctica sobre els tractaments prescriptibles. És una organització independent, separada del govern, de la indústria farmacèutica i d’altres grups d’interès.

Durant el 2019 van complir 25 anys i van fer un recull d’articles publicats per ells, encara vigents que han anomenat “perles”… En aquest article del 1997 es comenten els pros i el contres del tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata… sembla molt de temps però els grups terapèutics principals son els mateixos…

INICIATIVA TERAPEUTICA tzdEn aquest article es recomana una espera vigilada com estratègia inicial més adient, millor que la teràpia farmacològica. Es recomana abans d’iniciar qualsevol fàrmac consensuar un clar objectiu global de tractament. Ja que els bloquejants alfa milloren els símptomes de mitjana en 2-3 punts més que el placebo, diferència que es sol considerar com un “petit benefici”. Els bloquejants alfa no redueixen les complicacions, en canvi poden augmentar el mareig, la hipotensió postural i l’astènia en un 3-8% dels pacients, en un de cada 13-33 pacients que els prenen.
Els inhibidors de la 5-a-reductasa redueixen la retenció urinària aguda (en un 2%, n’eviten una per cada 50 pacients tractats) i la cirurgia (en un 2-3%, n’eviten una en per cada 33-50 pacients tractats), però afecten la funció sexual (en un 3%, afectant a 1 de cada 33 pacients tractats). Conclusió: Als pacients amb símptomes “lleus” de hiperplàsia benigna prostàtica (HBP) se’ls hauria de tranquil·litzar i comunicar que no necessiten cap tractament”

En un article posterior: “Hipertròfia benigna de pròstata: actualització de la teràpia farmacològica (gener-març 2006, número 58)” (article sencer a: https://www.ti.ubc.ca/2006/03/31/benign-prostatic-hypertrophy-an-update-on-drug-therapy/) es comenta amb mes detall la magnitud dels beneficis i danys dels alfablocadors i els inhibidors de la 5-alfa reductasa.

Com sempre recomanem: el que millor us pot aconsellar, informar i valorar la idoneïtat d’un tractament a les vostres característiques és el vostre metge de capçalera. 

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Medicaments, Novetats, Urologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s