Detecció precoç de la retinopatia diabètica: consells pel pacient

Sense títol

Font: retinodiab (http://www.retinoweb.com)

La retinografía és una prova que es realitza als diabètics per estudiar la retina i part del nervi òptic que es veu al fons de l’ull.

És una fotografia en color de la retina que permet detectar la retinopatia diabètica abans que els símptomes comencin a manifestar-se i iniciar el tractament en una etapa primerenca de la malaltia. En cas que el seu metge trobi anomalies, les fotos seran valorades per un oftalmòleg, que el citarà si cal.

Sense títol

Font: retinodiab (http://www.retinoweb.com)

En alguns pacients per poder obtenir imatges vàlides es necessita dilatar la pupil·la amb unes gotes de tropicamida. Per a això es demanarà el seu consentiment verbal. La tropicamida és un medicament que produeix la dilatació de les pupil·les, per poder fotografiar el fons d’ull amb més qualitat. El efecte de les gotes dura unes hores, durant les quals li molestarà una mica la llum i pot notar visió borrosa, dificultat per enfocar objectes i potser tingui cert enrogiment ocular. En molt pocs casos (1 de cada 7.000-10.000), pot provocar una elevació de la pressió intraocular, produint-se un glaucoma d’angle estret. Si això passés, podria presentar ull vermell, dolor intens a l’ull o mal de cap i basques. Motiu pel què, si nota algun d’aquests símptomes, ha de comunicar-ho immediatament o acudir a el servei de Urgències. En cas d’antecedents de glaucoma d’angle estret, no es pot procedir a la dilatació.

Un cop realitzada la Retinografia, les imatges es guarden en la història de salut del pacient i són valorades pel metge:

  • Si el resultat és normal, la prova es repeteix cada 1-2 anys *. (* Diabètics amb bon control metabòlic i menys de 10 anys d’evolució.)
  • Si el resultat és patològic, les imatges s’envien a l’oftalmòleg de l’hospital.
Sense títol

Font: retinodiab (http://www.retinoweb.com)

Si té qualsevol dubte sobre el desenvolupament de la prova que descriu aquest full informatiu pregunti el dubte fins a comprendre i entendre l’abast i els riscos que podrien derivar-se’n. La prova la sol·licita el seu metge o infermera d’Atenció Primària. Al tractar-se d’imatges, aquestes estaran disponibles immediatament, però cal estudiar-les detingudament. Normalment el seu metge de família les visualitzarà en uns dies i, si no hi ha alteracions, ho registrarà en la seva historia clínica i l’informarà del resultat en la seva pròxima visita.

FONT: Retinodiab (http://www.retinoweb.com) traducció pràcticament integral.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Diabetis, Oftalmologia, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s