Psoriasi… informació

Sabem que la psoriasi és una malaltia determinada per una predisposició genètica. Diferents factors ambientals poden fer que aquesta predisposició acabi per mostrar-se. Entre aquests factors ambientals precipitants hi ha: algunes infeccions (amigdalitis), l’estrès emocional, certs medicaments, els traumatismes, etc. La psoriasi cutània és una malaltia benigna que no comporta risc vital, tot i que pot ser força molesta i acostuma a afectar la qualitat de vida per les picors i en ocasions, es pot associar a carregues psicològiques rellevants.La psoriasi no es contagia però al tenir un condicionant genètic, hi ha famílies amb més predisposició a presentar-la. De totes maneres, no es pot saber del cert, ni calcular el risc de tenir un fill amb psoriasi.

Es pot presentar de diferents maneres, fins i tot en un mateix individu. La forma més usuals es presenta en forma de plaques vermelloses amb descamació blanca de mida molt diversa que es situen, habitualment a colzes, genolls i al cap tot i que pot aparèixer a qualsevol lloc del cos. Hi ha un tipus de psoriasi que afecta les ungles. Un altre que afecta a palmells de mans i plantes dels peus. El psoriasi invertit que afecta als plecs cutanis. El que apareix en forma de gotes on les plaques son molt petites, simulant gotes, i afecta a tronc i extremitats i es més típica en gent jove que acaba de patir una amigdalitis. Una que cursa amb pústules (grans de pus no infectats) sobre les plaques vermelloses.

L’extensió de la psoriasi varia molt. Acostuma a ser localitzada i lleu en la majoria de pacients (70%), moderada en un 20% dels pacients o molt extensa en el 10%.

Al voltant d’un 10% de les persones que presenten psoriasis poden presentar símptomes articulars (dolor, inflamació de les articulacions) Aquests símptomes poden aparèixer abans de la psoriasis cutània o, fins i tot en alguns casos, ser la única manifestació de la malaltia.

La psoriasi és una malaltia habitualment crònica, de curs propi, particular de cada pacient i d’evolució imprevisible. Hi ha psoriasis amb pocs canvis d’extensió i intensitat, i n’hi ha d’inestables, amb una afectació constant a la qual s’hi sumen brots aguts d’intensitat variable.

El sol generalment millora la psoriasi i en ocasions, la pot arribar a fer desaparèixer. Tot i així, hi ha un grup petit de gent amb psoriasi que no li va bé i fins i tot pot fer-la empitjorar. El sol s’ha de prendre de forma moderada evitant cremar-se, ja que la cremada solar pot desencadenar, també, l’aparició de psoriasi sobre la zona afectada.

De la mateixa forma que hi ha diferents tipus de psoriasis i fins i tot un mateix tipus de psoriasi pot presentar evolucions diferents segons el pacient, també existeixen múltiples tractaments per la psoriasi. Tractaments tòpics i sistèmics que cal valorar segons el tipus de psoriasi, localització i l’extensió i tipus de pacient… a més cal tenir en compte que els tractaments tot i millorar o fins i tot fer desaparèixer les plaques de psoriasi no curen definitivament la malaltia.

Font: http://www.parcdesalutmar.cat/dermatologia/consells-practics/consells_psoriasi.html

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties de la pell, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s