IBP: inhibidors de les bombes de protons

Dr Martin a twitter

Ja ho diu el Dr. Martin en el seu compte de twitter, podeu llegir el fil sencer a: https://twitter.com/martinfd78/status/1380574628263903238

El omeprazol es un medicamento excelente, cuando se utiliza de forma justificada. Sin embargo llamarlo “protector” es un gran error

Els IBP estan indicats per prevenir i tractar úlceres gàstriques i duodenals, eradicar l’Helicobacter pylori, l’esofagitis per reflux, la malaltia per reflux gastroesofàgic i la síndrome de Zollinger-Ellison, entre d’altres.

Com efectes secundaris:

  • Freqüents: dolor abdominal, restrenyiment, diarrea, flatulències, nàusees, pòlips de fundus, cefalea.
  • Poc freqüents: Insomni, marejos, parestèsies, somnolència, vertigen, hipertransaminasèmia, dermatitis, pruïja, urticària, fractures, edemes.

Cal destacar la possible aparició d’hipomagnesèmia, en tractaments de mes d’un any, que pot produir: fatiga, tetània, deliri, convulsions, arítmies, marejos.

També cal tenir en compte que pot aparèixer, deficit de vitamina B12, increment del risc de factures -sobretot edats avançades-, interaccions farmacològiques -clopidrogrel, antifungics…-, infeccions gastrointestinals per Salmonella i Campylobacter, Lupus eritematós cutani subagut, hipertransaminasèmia…

Es tracta d’un fàrmac, força segur i amb un efecte farmacològic beneficiós és molt alt. Però cal, com en tots el fàrmacs, valorar el risc-benefici, i utilitzar-lo quan està indicat, en cas contrari caldria evitar-lo ja que no està exempt de reaccions adverses.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Aparell digestiu, Consells de salut, Cultura mèdica, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s