Petita pinzellada sobre: ictus (embolic o isquèmic) i la seva prevenció

La malaltia cerebral-vascular (accident cerebral-vascular (AVC), o ictus) és una causa important de morbiditat i mortalitat. Es diferencien dos grans tipus, l’isquèmic i l’hemorràgic. Resumint molt els ictus isquèmics poden ser:

  • Trombotics: es produeix un trombe com a conseqüència del dipòsit de colesterol en l’arteria.
  • Embolics: un trombe originat en un lloc llunyà, “embussa” l’arteria. 

El 5% de les persones majors de 65 anys ha patit alguna vegada un ictus, majoritàriament de caràcter isquèmic.

La recurrència de l’ictus en els següents 5 anys és del 26% i als 10 anys del 39%. El risc de recidiva es manté elevat durant els tres primers mesos després d’un ictus isquèmic però és especialment elevat durant els primers 4 dies. Per això és molt important iniciar la prevenció secundària (evitar que es repeteixi el problema) com més aviat millor.

Per a la prevenció secundària de l’ACV no produïda per embòlies (trombotic), la Guia Terapèutica en Atenció Primària (GT) de la semFYC recomana usar antiagregants: l’àcid acetilsalicílic (AAS) 100 mg. diaris. En cas d’al·lèrgia a l’àcid acetilsalicílic es recomana substituir-lo per clopidogrel 75 mg. diaris.

Si vostè pateix una fibril·lació auricular el risc de patir l’ictus és per la formació de coalls de sang (embolic) . És per aquest motiu que per a la prevenció de la malaltia cerebral-vascular, amb les dades disponibles actualment, no es poden recomanar els antiagregants ja que la seva eficàcia preventiva és escassa o nul·la tot i mantenir el risc hemorràgic. Si esta indicada la prevenció del ictus, el seu metge de capçalera o el cardiòleg ho han de valorar (ho acostuma a ser en un tant per cent molt alt), cal iniciar un anticoagulant. 

Font: http://www.guiaterapeuticablog.com/

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties cardiovasculars, Medicaments, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s