Segons el portal 3/24: La clamídia afecta un 8% dels joves de Lleida

Sense títolSegons el portal 3/24: Un estudi fet a Lleida detecta un 8% dels joves amb clamídia, una infecció en augment

https://www.ccma.cat/324/un-estudi-fet-a-lleida-detecta-un-8-dels-joves-amb-clamidia-una-infeccio-en-augment/noticia/3080423/

La clamídia és una infecció de transmissió sexual (ITS).

En les dones, la infecció per clamídia sol afectar el coll de l’úter i l’úter. En els homes, sol afectar la uretra. En ocasions, la clamídia pot produir infeccions a l’ull, la gola i els pulmons.

La majoria de les persones amb clamídia han adquirit la infecció al tenir relacions sexuals. El risc d’infecció augmenta amb el nombre de parelles sexuals. L’ús del preservatiu protegeix de la clamídia i altres ITS.Molts dels infectats no presenten símptomes: 7 de cada 10 dones infectades i 5 de cada 10 homes infectats no son conscients, per  falta de símptomes, de que estan infectats. Aquests pacients poden estar mesos, fins i tot anys, sense adonar-se’n.

Si apareixen símptomes; les dones, poden notar: un canvi en el flux vaginal, dolor o cremor al orinar, pèrdues vaginals entre períodes, sagnat després de tenir relacions sexuals i dolor o molèsties a la zona inferior de la panxa, especialment quan es tenen relacions sexuals. Els homes poden notar: dolor o cremor al orinar, secreció uretral (sortida de líquids pel penis) i/o dolor en la part distal del penis.

Per diagnosticar la clamídia en dones la millor prova és una mostra vaginal, que s’obté inserint un hisop a la vagina. Aquesta prova la pot fer un professional de la salut, però també se la pot fer la persona interessada. Hi ha dos proves més: un mostra del coll de l’úter, que ha de ser pressa per personal sanitari i una prova d’orina de primera hora del matí o si no és possible després de no haver orinat durant les últimes dos hores. Per diagnosticar els homes, la prova habitual és la d’orina, recollida de la mateixa manera, l’altra opció és que un professional de la salut prengui una mostra de la uretra.
Si les relacions han sigut anals o orals, és recomana agafar mostres del recte i de la gola.

Si es confirma la infecció per clamídia, se us aconsellarà fer més proves per descartar altres ITS.
El tractament per la clamídia redueix el risc de complicacions futures. Es tracta amb antibiòtics. Cal comunicar al vostre metge si esteu o no embarassada o donant el pit. No s’haurien de tenir relacions sexuals fins que no s’hàgi acabat el tractament (o fins que no hagin passat set dies si el tractament pautat és de dosi única).

Cal tractar la parella/parelles sexuals. Caldria avisar a tores les parelles sexuals dels sis mesos anteriors al diagnòstic per tal de que puguin descartar la infecció. Si una parella sexual està infectada i no es tracta, la clamídia tornarà a escampar-se.

És fonamental tractar les clamídies, encara que no donin cap símptoma, ja que apart d’evitar nous contagis s’eviten complicacions que poden aparèixer mesos o anys després de la infecció: malaltia inflamatòria pèlvica, dolor pèlvic persistent, infertilitat, embaràs ectòpic, aborts, part prematur…
Si teniu clamídia no tractada, durant el part, el bebè pot desenvolupar una infecció per clamídia als ulls o als pulmons. Pel que fa als homes, possiblement redueix la fertilitat.
Tant en homes com en dones pot produir artritis reactiva.

Font: https://patient.info/sexual-health/sexually-transmitted-infections-leaflet/chlamydia

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties infecto-contagioses, Salut comunitària, Urologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s