Vitamines i minerals…

La revista Australian Prescriber  va publicar l’agost del 2021 un article sobre l’ús dels suplements dietètics que contenen vitamines i minerals. El podeu llegir complert en el seguent link: clica aquí

Sense títol

Com tots els medicaments, aquests suplements poden causar danys potencials per reaccions adverses, interaccions medicamentoses; però a més poden associar-se a retards diagnòstics amb el conseqüent endarreriment d’inici de teràpies eficaçes, falses esperances i augment de la càrrega de medicaments. En general, no està indicat l’ús de vitamines o altres suplements en població sana i amb una dieta saludable, a excepció de situacions puntuals com embaràs, lactància, etc.

Tot seguit repassem alguns d’aquests suplements.

Vitamina A/retinol: pot produir intoxicació aguda si es prenen mes de 300.000 UI, però dosis diàries de més de 10.000 UI, poden produir toxicitat crònica.  En cas de toxicitat apareixerà descamació de la pell, insuficiència hepàtica, pèrdua de visió i fins i tot pot hipertensió intracranial greu.

Vitamina B3/niacina/àcid nicotínic: la seva intoxicació produeix envermelliment de la pell amb cremor i pruïja que es pot associar a hipotensió. També pot produir edema macular de retina.

Vitamina B6/piridoxina: pot acabar produint Neuropatia perifèrica sensorial.

Vitamina C/àcid ascòrbic: S’ha associat a litiasi renals de cisteína, urat i oxalat. Pot reduir l’eficàcia de medicaments antineoplàsicos com: vincristina, doxorrubicina, metotrexat, cisplatí i imatinib.

Vitamina D/colecaliciferol: Pot produir hipercalcèmia que es manifestara amb simptomatologia que va dees de l’augment de la sed fins a convulsions, coma i mort. S’ha relacionat amb un increment del risc de caigudes i fractures en persones grans.

Vitamina E/alfa-tocoferol: pot alterar les plaquetes i s’ha relacionat amb un increment del risc d’ictus hemorràgic.

Calç: Les sals de carbonat de calç produeixen acidesa gàstrica i restrenyiment. A dosis altes produeix calcificació vascular i de teixits tous, hipercalciuria que facilita la formació de litiasi renals i el hipoparatiroïdisme secundari. Interfereix l’absorció de magnesi, ferro i zinc i la de molts medicaments, entre d’altres: levotiroxina i tetraciclines.

Magnesi: Pot produir diarrea, nàusees i rampells abdominals. Redueix l’absorció d’altres minerals i medicaments.

Zinc: Pot alterar el gust i l’olfacte. La seva administració nasal pot causar pèrdua d’olfacte. En diferents assajos clínics dosis de mes de 80 mg /día s’han associat a alteracions prostàtiques.

Seleni: Pot produir toxicitat aguda i crònica. La intoxicació crònica es pot presentar en forma de pèrdua o fragilitat del cabell i les ungles, lesions de la pell i del sistema nerviós, nàusees, diarrea, erupcions cutànies, dents clapejades, fatiga i irritabilitat de l’estat d’ànim.

Advertisement
Aquesta entrada ha esta publicada en Consells de salut, Cultura mèdica, Medicaments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixeu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s