Un altre motiu per allunyarse dels rajos UVA

Si ets hipertens i prens Hidroclorotiazida (HCTZ)o algun dels teus fàrmacs contè l’HCTZ ja tens un motiu més per evitar l’exposició solar.

DibujoSemblar ser que la HCTZ és un fàrmac fotosensibilitzant i hi han serioses sospites de que, els diuretics tiazidics (el més utilitzat aquí és l’HCTZ) puguin augmentar (modestament) el risc de patir carcinomes cutanis. Encara es necessiten més estudis per afirmar-ho amb tota certesa, però es recomana (de la mateixa forma que és recomanava abans de saber el que aquí es comenta) que cal evitar el sol i fomentar l’utilització de protecció solar (com sempre, però ara amb més motiu si ets hipertens i utilitzes diuretics tiazidics). Cal dir a favor dels diurètics tiazidics que son dels fàrmacs més segurs i dels que més avantatges reporten en el tractament de la hipertensió arterial i els seus efectes, per això és molt probable que si ets hipertens, te l’hagin receptat.

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Hipertensió Arterial, Salut comunitària | Deixa un comentari

13 de Juny

13 de juny és el dia europeu de la prevenció del càncer de pell. El càncer de pell és el més freqüent, i suposa aproximadament el 50% de tots els càncers diagnosticats. Cada any es detecten uns 150.000 nous casos i es produeixen 600 morts.

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) crida a la població perquè incrementi la protecció solar. I també al col·lectiu de professionals de la salut per a sensibilitzar a la detecció precoç del càncer cutani.
UNA CORRECTA PROTECCIÓ SOLAR PODRIA EVITAR FINS AL 80% DELS CASOS DE CÀNCER DE PELL

L’efecte negatiu del sol és el principal factor de risc del càncer de pell. La intensitat d’aquest efecte nociu varia en funció de diversos factors, però el perill hi durant tot l’any. L’exposició inadequada intermitent i intensa, i les cremades solars són la principal causa evitable de melanoma, responsable del 90% de les morts per càncer de pell, i que representa un 5% de casos del tumor. En canvi, en el cas dels carcinomes, la causa més comuna és l’exposició continuada.
La protecció SOLAR NO ÉS UNA QÜESTIÓ ESTACIONAL

Hem de protegir-nos durant tot l’any, especialment quan realitzem activitats a l’aire lliure, encara que estigui ennuvolat, sobretot a la muntanya, la neu o el mar.

Font: http://dermatoscopia.camfic.cat/2018/06/13/la-medicina-de-familia-esencial-para-la-prevencion-del-cancer-de-piel/

Publicat dins de Consells de salut, Salut comunitària | Deixa un comentari

Consells per les picades… mosquits

DibujoConsells per les picades… mosquits

 

Font:

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties de la pell | Deixa un comentari

M’ho punxa si us plau…

Frase típica tant en els serveis d’atenció primària (les consultes habituals) com les d’atenció continuada (les que no poden esperar) i les d’urgències (consultes urgents)…

No sempre la via intramuscular, la injecció a la natja, està indicada… cada cop existeixen més evidencies de que hi han vies millors… ah! per aquells que van amb preses, habitualment, tampoc és la més rapida.

Per mostra el següent quadre que passem a traduir en un llenguatge planer…

DibujoEl diazepam: la absorció per via IM és impredictible i no sempre és més rapida que la via oral

La Furosemida: si es requereix una diüresis rapida i efectiva considerar la via endovenosa enlloc de la intramuscular

L’Hidrocortisona: la via recomanada es la endovenosa en asma, anafilaxis o reaccions d’hipersensibilitat.

La Metilprednisolona: no hi ha evidencia de que la via intramuscular sigui més ràpida que l’endovenosa

Publicat dins de Actualitzacions, Cultura mèdica, Medicaments, Salut comunitària | Deixa un comentari

IBP: inhibidors de les bombes de protons

Dr Martin a twitter

Ja ho diu el Dr. Martin en el seu compte de twitter, podeu llegir el fil sencer a: https://twitter.com/martinfd78/status/1380574628263903238

El omeprazol es un medicamento excelente, cuando se utiliza de forma justificada. Sin embargo llamarlo “protector” es un gran error

Els IBP estan indicats per prevenir i tractar úlceres gàstriques i duodenals, eradicar l’Helicobacter pylori, l’esofagitis per reflux, la malaltia per reflux gastroesofàgic i la síndrome de Zollinger-Ellison, entre d’altres.

Com efectes secundaris:

  • Freqüents: dolor abdominal, restrenyiment, diarrea, flatulències, nàusees, pòlips de fundus, cefalea.
  • Poc freqüents: Insomni, marejos, parestèsies, somnolència, vertigen, hipertransaminasèmia, dermatitis, pruïja, urticària, fractures, edemes.

Cal destacar la possible aparició d’hipomagnesèmia, en tractaments de mes d’un any, que pot produir: fatiga, tetània, deliri, convulsions, arítmies, marejos.

També cal tenir en compte que pot aparèixer, deficit de vitamina B12, increment del risc de factures -sobretot edats avançades-, interaccions farmacològiques -clopidrogrel, antifungics…-, infeccions gastrointestinals per Salmonella i Campylobacter, Lupus eritematós cutani subagut, hipertransaminasèmia…

Es tracta d’un fàrmac, força segur i amb un efecte farmacològic beneficiós és molt alt. Però cal, com en tots el fàrmacs, valorar el risc-benefici, i utilitzar-lo quan està indicat, en cas contrari caldria evitar-lo ja que no està exempt de reaccions adverses.

 

Publicat dins de Aparell digestiu, Consells de salut, Cultura mèdica, Medicaments | Deixa un comentari