Les estatines i la prevenció primària

Per entendre el títol cal saber dues coses:

  • Què és la prevenció primària (PrP).
  • Saber que en medicina no sempre tenim les coses clares (per això es fan estudis contínuament).

La prevenció primària és aquella acció que es realitza o té lloc abans que es produeixi o aparegui una  malaltia, amb l’objectiu principal d’impedir o retardar-ne l’aparició. Així doncs, la prevenció primària engloba tant el consell donat per deixar de fumar, una dieta sana o evitar el sedentarisme com la prescripció d’una estatina per evitar un dany cardiovascular (angina, infart, ictus isquèmic) en algú que encara no l’ha patit.

Les estatines són els fàrmacs més utilitzats per disminuir els nivells de colesterol. El seu ús està àmpliament avalat i recomanat en qualsevol pacient que hagi patit una malaltia cardiovascular i entraria dintre del que s’anomena prevenció secundària (la prevenció s’inicia quan la malaltia ja existeix i l’objectiu principal és impedir o retardar la seva evolució).

El títol reflecteix la controvèrsia existent en la utilització d’estatines per la prevenció primària de les malalties cardiovasculars. Continua llegint

Anuncis
Publicat dins de Consells de salut, Malalties cardiovasculars, Medicaments | Deixa un comentari

Tractaments de la diabetis mellitus 2: les glinides

La repaglinida és l’únic representant d’aquesta família farmacològica comercialitzat. Els seus noms comercials són: Novonorm i Prandrin.

Tal com fan les sulfonilurees la repaglinida també actua estimulant la secreció d’insulina, però es diferencien de les sulfonilurees per tenir un començament d’acció més ràpid (30 minuts) i de més curta durada. Això fa que siguin d’elecció per aquells pacients en què interessa controlar les glucèmies del període postprandial (4 hores).

La seva eficàcia, en monoteràpia, és similar a la de metformina i sulfonilurees. Continua llegint

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Diabetis, Medicaments, Salut comunitària | Deixa un comentari

IAM (2.0): Què passarà quan arribi a l’hospital? Primera part

recomanacions isquemia

Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronària. http://www.catcardio.cat/docs/publicacions/Guia_recom_malaltia_coronaria.pdf

La Societat Catalana de Cardiologia té en el seu web (cliqueu aquí) una guia de recomanacions per les persones afectades de malaltia coronària. Aquesta guia es va fer amb la col·laboració d’AstraZeneca i està pensada per a totes aquelles persones que han patit un infart de miocardi o una angina de pit, i també per als seus familiars.
Conèixer les causes de les malalties del cor, la seva prevenció i el seu tractament és fonamental per a la completa recuperació dels pacients que les pateixen.
Aquesta guia pretén aportar informació senzilla i útil per a totes aquelles persones interessades a saber una mica més sobre el seu cor i per entendre i seguir activament tots els consells que rebran dels professionals sanitaris.

Ens hem pres la llibertat de “desmembrar” i difondre-la entre els nostres lectors.

En aquesta nova entrega, se’ns explica que passarà quan arribem a l’hospital un cop diagnosticat o amb sospita d’una patologia isquèmica cardíaca. Continua llegint

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Malalties cardiovasculars, Salut comunitària | Deixa un comentari

Els principis de…, aclariment de conceptes per part del Dr. Fabiani

El Dr. Fabiani és un metge de família polifacètic que gestiona el blog “mediblog de familia” del qual som seguidors. Ell mateix es descriu com un comunicador.

Segons els Dr. Fabiani: “Los “principios de” no existen. Las neumonías, las bronquitis, los infartos… o se tienen o no se tienen, pero no puede tenerse sólo el principio.”

Cliqueu a sobre de la imatge o de l’enllaç si voleu accedir a la seva pròpia explicació.

Publicat dins de Activitats diverses, Cultura mèdica | Deixa un comentari

Insomni (5)

L’ús de medicaments per tractar l’insomni només està indicat en casos greus que afecten la qualitat de vida i no es poden resoldre amb mesures no farmacològiques. Per evitar riscos, aquests medicaments s’han de prendre sota prescripció mèdica, a dosis baixes i durant un termini curt de temps.

Els medicaments més utilitzats per al tractament de l’insomni són les benzodiazepines. Aquests fàrmacs, que requereixen prescripció mèdica, redueixen tant el temps que la persona tarda a adormir-se com el nombre de vegades que es desperta i també augmenten la durada i la qualitat del son. També s’utilitzen els hipnòtics no benzodiazepínics, que milloren el temps que la persona triga a adormir-se però no el manteniment del son. Continua llegint

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Insomni, Medicaments, Salut comunitària, Trastorns psíquics | Deixa un comentari

Tractaments de la diabetis mellitus 2: les sulfonilurees

Hi ha molts membres en aquesta família farmacològica. De tots ells la glimepirida i la gliclazida d’alliberament modificat són les més (quasi úniques) recomanades per les guies de tractament.

Fins fa uns deu anys, eren juntament amb la metformina i la insulina un dels tres pilars farmacològics del tractament de la DM2.

Actualment són una opció rellevant per aquells pacients amb DM2 no obesos que no toleren la metformina i que no tinguin un risc augmentat de patir hipoglucèmies.
Continua llegint

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Diabetis, Medicaments | Deixa un comentari

Mites i realitats: els llegums

mir 5

mir 11

Publicat dins de Dietes | Deixa un comentari