25 de setembre: Dia Mundial de l’Atàxia

Sin títuloL’atàxia és un trastorn que es caracteritza per la disminució de la capacitat de coordinar moviments, dificultat per fer moviments precisos i mantenir l’equilibri.

Per exemple, en un intent d’agafar un got, una persona que pateix atàxia no fa un moviment directe, sinó que titubeja i tremola fins que pot agafar-lo.

L’atàxia no és una malaltia; és un símptoma que pot orientar a més de tres-centes malalties.

Aquest trastorn està causat per:

  • una pèrdua de funció del cerebel o
  • per alguna anomalia en les vies principals que condueixen els impulsos nerviosos

Les atàxies poden aparèixer de naixement o després d’una lesió cerebral. Poden presentar-se de forma sobtada o de forma gradual.

El seu diagnòstic és difícil, però molt necessari ja que tot i que en l’actualitat no hi ha cura, la prevenció i pal·liació d’alguns símptomes és possible i recomanada.

Podeu trobar més informació a la web de la Federació d’atàxies:

Anuncis
Publicat dins de Activitats diverses, Cultura mèdica, Efemèrides, Salut comunitària | Deixa un comentari

21 de setembre: Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia

Sin títuloEl tercer dissabte de cada mes de setembre es celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, una iniciativa de la World Marrow Donors Association (WMDA). El seu objectiu és recordar als ciutadans de tot el món la importància de la donació de medul·la òssia.

Més informació a:

Publicat dins de Activitats diverses, Cultura mèdica, Efemèrides, Salut comunitària | Deixa un comentari

21 de setembre: Dia Mundial de l’Alzheimer

Sin títuloLa malaltia d’Alzheimer és la principal causa de demència, representa fins al 70% dels casos. A Espanya hi ha 1.200.000 persones afectades per la malaltia i més de 5.000.000 de persones entre els qui la pateixen i els seus familiars cuidadors.

Més informació al Web de la Confederació Espanyola de l’Alzheimer:

Al CAPLLIBERETATICS en abordat la malaltia en diferents posts, si els voleu recordar clickeu els seguents links:

Publicat dins de Novetats | Deixa un comentari

15 de setembre: Dia Mundial dels Limfomes

Sin títuloEls limfomes són un conjunt de malalties canceroses que es desenvolupen en el sistema limfàtic. Als limfomes també se’ls anomena els tumors sòlids hematològics per a diferenciar-los de les leucèmies.

Cada any unes 6.000 persones són diagnosticades de limfoma a Espanya. Hi ha més de 60 tipus de Limfomes no Hodgkin i només el 50% són curables… així comença la pàgina de la Fundació Josep Carreras. A la seva web trobareu informació adient sobre aquestes malalties: https://www.fcarreras.org/es/15-de-septiembre-dia-mundial-del-linfoma_57208

Publicat dins de Activitats diverses, Cultura mèdica, Efemèrides, Novetats, Salut comunitària | Deixa un comentari

11 de Setembre

L’Equip Atenció Primària Reus 3, desitja que passeu una molt bona Diada.

Publicat dins de Novetats | Deixa un comentari

10 de Setembre: Dia de la Prevenció del Suïcidi

Sin título

La web de l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) és: https://www.iasp.info/es/index.php

Des del 2003, cada 10 de setembre, l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) promocionen el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.

L’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), promouen el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi amb l’objectiu de conscienciar a tothom que el suïcidi es pot prevenir.

Segons l’OMS, la prevenció del suïcidi és una necessitat que no s’ha abordat de forma adequada a nivell mundial degut bàsicament a la manca de sensibilització sobre la importància d’aquest problema i al tabú que l’envolta i que impedeix que se’n parli obertament. 

La web de l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) és: https://www.iasp.info/es/index.php

Publicat dins de Activitats diverses, Efemèrides, Salut comunitària | Deixa un comentari

Caigudes en gent gran…

Sense títolLes caigudes dels ancians a casa: sovint evitables
Les caigudes dels avis poden tenir conseqüències greus. Diverses mesures són efectives per prevenir-les, des de la millora de la llar fins a la revisió dels medicaments presos.

Entre la gent gran, les caigudes són causa de fractures, hospitalitzacions i pèrdua d’autonomia. A França, el 2014, al voltant del 90% de les 76.100 hospitalitzacions per fractura del fèmur proximal, en persones majors de 65 anys o més, han ocorregut després d’una caiguda. Això és tres vegades més freqüent en dones que en homes. El 2013, gairebé 10.000 persones majors de 65 anys van morir a causa d’una caiguda accidental. Les caigudes sovint són el resultat de diversos factors, incloent certs medicaments: psicotròpics, antihipertensius, anticonvulsius, analgèsics opioides, insulina, antihistamínics, medicaments del sistema cardiovascular i fàrmacs hipoglucémics… Continua llegint

Publicat dins de Consells de salut, Cultura mèdica, Salut comunitària | Deixa un comentari